Nationale Dag van de Moldavische Wijn

De Nationale Dag van de Wijn in Moldavië neemt plaats iedere jaar sinds XV-de eeuw in de eerste weekend van oktober. Dit gebeurt op het Plein voor het Parlementsgebouw in Chișinău (de hoofdstaat van Moldavië). Het doel is om  ”de wijn” te vieren en te promoten, met de wijn route kennis maken, met de cultuur, traditie, legendes. Iedere jaar zijn verschillende artistieke programma’s daarvoor georganiseerd: zingen, dansen (soms op de druiven), gedichten worden voorgedragen. Naast dat zijn alle wijnproducenten hen nieuwe wijn aan het presenteren. Na de proeverijen door wijnexperten zijn de ”wijnen van het jaar” uitgekozen. Natuurlijk zijn er traditionele huisgemaakte heerlijke hapjes erbij om samen met de wijn te genieten. Essentieel op dit feestje zijn ook de traditionele kleding en ambachtelijke producten tentoonstellingen. Samen met mijn Nederlandse man hebben we van dit feestje genoten. Hij heeft zelfs ”Hora” (de folkloristische Moldavische dans)  op zo een mooie dag geleerd.

Moldavische wijn

Waar komt Moldavische wijn vandaan?

Moldavische wijn. Kaart van Europa met het land Moldavië rood ingekleurdWaar komt Moldavische wijn vandaan? ‘Moldavië, was dat niet dat land uit de Kuifje-reeks?’ Is de vraag die wij weleens krijgen.
Omdat Moldavië amper bekend is in Nederland, is de Moldavische wijn ook nog een grote onbekende in ons land. Terwijl Moldavië een flinke duit in het zakje doet als het om wijnproductie gaat. Voor de omringende landen en ten tijde van de Sovjet-Unie heeft Moldavische wijn een belangrijke positie in de markt. Vreemd is het niet gezien de omstandigheden voor het maken van wijn nagenoeg perfect zijn.

 

Goede bodem en zonnige heuvels

Moldavische wijn. Wijngaarden met ondergaande zon op een heuvel met groen grasHet landschap met glooiende heuvels is bezaaid met wijngaarden. De bodem is bedekt met vruchtbare zwarte aarde die de onderliggende laag van mineraalrijk kalksteen afdekt. Moldavië ligt daarnaast  in de gouden zone voor het verbouwen van de wijn. Het land ligt op dezelfde breedtegraad als de Bordeaux- streek. Weliswaar met een continentaal klimaat, getemperd door de naburige Zwarte Zee. Warme lange zomers met gematigde winters die de druivenstokken de nodige rust geven.

 

Moldavische wijn: de feiten

  • Archeologische vondsten van wijncultuur in Moldavië gaan 7000 jaar terug
  • Natuurlijk en ambachtelijk product
  • Uitgebreide viering van het nationale product tijdens de Nationale Dag van de Wijn
  • Ideaal terroir voor het maken van kwaliteitswijn
  • Wijn maken is een onmiskenbaar deel van de Moldavische samenleving; bijna ieder huishouden heeft zijn eigen wijnkelder
  • Ongeveer 20% van de beroepsbevolking werkt in de wijnbouw
  • De grootste ondergrondse wijnkelders ter wereld
  • Gebruik van zowel klassieke Europese als inheemse druivensoorten
  • Ondersteund door een rijke traditie, legendes, nationale symbolen en cultuur
  • Beschermde Geografische Aanduidingen (IGP – Indicatie Geografica Protejata) van de gebieden Codru, Stefan Voda en Valul Lui Traian
  • De grootste dichtheid van wijngaarden per km2 ter wereld